150 igara prstićima za razvoj fine motorike i govora

Autor: Guria Osmanova

120 str.; 165 x 230 mm, ilustrirano crno-bijelim crtežima
 


150 igara prstićima za razvoj fine motorike i govora

110,00 kn

Igre prstićima nisu samo zabavna i zanimljiva aktivnost, nego i vrlo korisna vježba. Pokretljivost djetetovih prstića izravno je povezana s mentalnim i govornim razvojem. Vježbanje prstića stimulira sazrijevanje mnogih područja mozga, a u kombinaciji s ritmičnim pjesmicama pomaže razvoju govora, logičkog mišljenja, pažnje, pamćenja, vizualne i slušne percepcije, potiče ustrajnost te poboljšava kvalitetu igre i učenja. Razvoj djetetove fine motorike najbolji je oblik pomoći razvoju govora i inteligencije, i najprikladniji je za ranu dob. Učenje pjesmica na djeci bliske teme predivan je način proširivanja vokabulara, vježbanja izgovora, kao i razvoja svih psihičkih funkcija.

Priručnik je ilustriran crno-bijelim crtežima koji jasno prikazuju pokrete koje se s djetetom vježbaju.

U vrtiću: Igre prstićima uz prigodne pjesmice pomažu razvoju fine motorike i govora. Igre sjena i više od stotinu pjesmica na sve dječje teme popraćene odgovarajućim pokretima ruku i prstiju izuzetno obogaćuju cjelokupan djetetov razvoj i predstavljaju izvrsnu aktivnost za predškolce. Zato je rad na razvijanju fine motorike važna sastavnica pripreme djece za školu. S djecom predškolske dobi važno je raditi na pripremi za pisanje.

U školi: Nepripremljenost za pisanje zbog nedovoljno razvijene motorike ruke već na samome početku školovanja može uzrokovati negativan odnos prema učenju. Vježbe prstićima pomažu učenicima nižih razreda uvježbati ruku i prste, odmoriti se od pisanja u stankama. U predloženom materijalu za razvoj fine motorike korištene su ideje, igre i vježbe iz različitih izvora. One su vrlo korisne kako za djecu uredna razvoja, tako i za djecu s jezično-govornim i/ili motoričkim teškoćama. Priručnik je namijenjen logopedima, odgojiteljima, učiteljima i roditeljima koji žele pripomoći djetetovu razvoju i budućem školskom uspjehu.

Sadržaj

Samomasaža dlanova i prstiju
Pokreti rukama uz pjesmice
Vježbe za razvoj kinestetičke osnove
    pokreta ruku
Igra sjena s pjesmicama
Razvoj kinetičke osnove pokreta ruku
Imitacijske vježbe za ruke
Vježbe na ravnoj površini
Sukcesivno dodirivanje prstiju svake ruke
Sukcesivno dodirivanje prstiju obiju ruku
Složeni pokreti izmjene položaja
    Gimnastika za prste pri usvajanju
    leksičkih tema (razvoj vokabulara)
Pjesmice po temama (za cijelu godinu):
     Jesen
     Povrće
     Voće
     Šumsko voće. Gljive
     Odjeća
     Domaće životinje i njihova mladunčad
     Divlje životinje i njihova mladunčad
     Domaća perad
     Zima
     Božić. Nova godina
     Ptice stanarice
     Namještaj
     Posuđe
     Vozila
     Alat
     Glazbeni instrumenti
     Zanimanja
     Proljeće. Mamin dan
     Ptice selice
     Životinje sjevernih krajeva
     Životinje južnih krajeva
     Moj grad
     Školski pribor
     Ljeto. Kukci
     Proslava blagdana
Razvoj dinamičke koordinacije ruku tijekom izvođenja istodobno organiziranih pokreta

Riječ autorice

Nepripremljenost za pisanje zbog nedovoljno razvijene motorike ruke već na samome početku školovanja može uzrokovati negativan odnos prema učenju. Zato je rad na razvijanju fine motorike važna sastavnica pripreme djece za školu. S djecom predškolske dobi važno je raditi baš na pripremi za pisanje, a ne na samome pisanju.
Znanstvenici smatraju da su ljudski pokreti ruke rezultat asocijativnih veza koje se stvaraju tijekom rada vizualnog, slušnog i verbalno-motoričkog sustava.
Visok stupanj razvoja fine motorike ukazuje na funkcionalnu zrelost kore mozga i na psihološku spremnost djeteta za školovanje. Dokazano je da igre i vježbe za razvoj fine motorike potiču razvoj govora. Takve su igre i vježbe moćno sredstvo održavanja tonusa i radne sposobnosti kore mozga, te pomažu i uspostavljanju interakcija kore s donjim strukturama mozga.
Primjenom igara i vježbi za razvoj fine motorike u djece se poboljšavaju pažnja, pamćenje, slušna i vizualna percepcija, razvija se ustrajnost, poboljšava kvaliteta igre i učenja.
U predloženom materijalu za razvoj fine motorike u djece predškolske dobi korištene su ideje, igre i vježbe iz različitih izvora. One također omogućuju učinkovitu korekciju motoričkih teškoća.
Priručnik je namijenjen logopedima, odgojiteljima, kao i roditeljima koji žele pripomoći djetetovu školskome uspjehu.

Prikaži više
Nedavno ste pregledali