Prikaz zbirke "S Karlom iz dana u dan" bloga MIŠ I ZMAJ: 

Karlo je doskakutao i do nas. Vidjevši najavu za ovu knjigu imala sam velika očekivanja. I nisam ostala nimalo razočarana. Ovo nam je prva knjiga o Zečiću Karlu, a sudeći po reakcijama mojih dječaka sigurno neće biti posljednja. Zabavnim, poučnim i odgojnim sadržajem, vedrim tonom i divnim, detaljnim ilustracijama probuditi će malog istraživača u svakom djetetu.

Sadržaj je podijeljen u pet poglavlja; u prvom poglavlju predstavljeni su Karlo, njegova obitelj i rodbina te prijatelji. Svako naredno poglavlje predstavlja jedno godišnje doba i sadrži tematski prigodne priče, pjesmice s notnim zapisom, prijedloge igara i aktivnosti vani ili unutra, upute za izradu zanimljivih rukotvorina, vrtlarske savjete, recepte za jednostavna, ali slasna jela pa čak i mađioničarske trikove.

Knjiga je odlična jer djecu potiče na promatranje i istraživanje svoje okoline. Kroz zanimljive priče, igre i aktivnosti lako će upoznati osnovne značajke svakog godišnjeg doba, imena mnogih biljaka i životinja, nazive mjeseci u godini, dana u tjednu, gledati na sat, slova, osnove računanja i još mnogo toga.

Najljepše od svega mi je to što knjiga potiče zajedničke aktivnosti i druženje roditelja i djece, što nam svima često nedostaje.

Mi smo se uz divne priče opuštali pred spavanje, pjevali smo i svirali vesele pjesmice, igrali smo pokvarenog telefona, potrage za blagom, pogađanja životinja, naslikali smo čarobnu sliku, izradili kućicu za ptice i rođendanske šešire, organizirali izložbu abecede i sladili se ukusnim palačinkama i kašicom od jabuka.

Dječacima je pažnju privukla prva stranica na kojoj je ilustracija Karlovog gradića. Istraživali su što se sve nalazi u njemu, tko gdje živi i kojim će putem Karlo doći do vrtića, igrališta ili bake. Posebno su im se svidjeli Karlovi prijatelji, Filip i Vilim, jer su blizanci poput njih.

Kroz priče iz bakina vrta saznali smo što se događa s prirodom i životinjama u pojedino godišnje doba, koji radovi se obavljaju u vrtu, kako iz jedne male vrećice sjemenki dobiti puuuno mrkvica, zašto su gliste ili kompost u vrtu korisni, kako prepoznati neke životinjske tragove, zašto je važno pričicama stanaricama ostavljati hranu i još mnogo toga. Sigurna sam da će ove priču potaknuti dječju želju za uzgojem neke biljke, makar to bilo i u teglici na prozoru.

Ovo definitivno nije jedna od knjiga koje pročitate i odložite na policu. Ona je za svaki dan, za igru, stvaranje, učenje, druženje i zbližavanje, kako doma tako i u vrtiću. Ovo je knjiga za ljepše odrastanje.

Recenziju je napisala autorica bloga Miš i Zmaj, a izvorni tekst se nalazi ovdje.

Fotografija je preuzeta s bloga Miš i Zmaj.

Knjigu "S KARLOM IZ DANA U DAN" potražite ovdje.

Preporučena dob: 3-7 godina
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 112
Ilustracije u boji

 

 

Povezane knjige:

  Novosti - Sve