Benji Davies

Benji Davies, nagrađivani britanski autor, ilustrator i redatelj animiranih filmova. Svrstavaju ga među najbolje suvremene ilustratore. Njegove slikovnice prevedene su na 35 jezika i tiskane u više od šest milijuna primjeraka diljem svijeta.

Rođen je 1980. godine u Peterboroughu. Završio je sveučilišni studij animacije. Prema vlastitim riječima, na njemu je naučio stvarati audiovizualne priče, od animiranih filmova, kratkih filmova, glazbenih spotova, do reklama i naslovnih sekvenci, a sve mu je to bilo iznimno korisno u autorskom radu na vlastitim slikovnicama i ilustriranju. Od djetinjstva zaljubljen u crtanje i slikanje, kao dječji autor nastoji oživjeti i dočarati svijet iz perspektive djeteta.  

Surađivao je s najuglednijim svjetskim nakladnicima (HarperCollins, Simon&Schuster, Penguin, i dr.) Njegova prva autorska slikovnica, Olujni kit (The Storm Whale, 2013.) osvojila je Oskar's Book Prize 2014 u Velikoj Britaniji i odabrana je za Dutch Picture Book of the Year 2017. (CPNB) u Nizozemskoj. Njegova druga autorska slikovnica, Djedov otok (Grandad's Island, 2015.) pobijedila je u kategoriji dječjih knjiga na AOI World Illustration Awards te je proglašena dječjom knjigom godine u sklopu Sainsbury’s Children’s Book Awards. Obje slikovnice adaptirane su za kazališne izvedbe. Godine 2020. iznova osvaja Oskar's Book Prize za slikovnicu Tad. Najnovija autorska slikovnica Snowflake izašla mu je 2020. godine u izdanju HarperCollinsa.

Benji Davies u suradnji  s britanskom nakladničkom kućom Nosy Crow kontinuirano ilustrira seriju pomno i znalački osmišljenih, interaktivnih slikovnica Bizzy Bear (u hrvatskoj verziji Medo Bruno) koja je izvrsno prihvaćena u cijelome svijetu, prevedena na 25 jezika i dosad tiskana u više od 6 milijuna primjeraka. Godine 2020. Planet Zoe se priključuje svjetskom trendu i tiska sedam naslova iz serije: Medo Bruno vatrogasac, Medo Bruno na farmi i Medo Bruno u raketi, Medo Bruno Morsko blago, Medo Bruno Pizza-majstor, Medo Bruno Hitna pomoć i Medo Bruno: Moja prva knjiga riječi.

Benji se također bavi humanitarnim radom, aktivno surađuje s brojnim dobrotvornim ustanovama, sudjeluje na književnim festivalima i gostuje u knjižnicama i obrazovnim ustanovama diljem Velike Britanije i šire. Živi i radi u Londonu.