Prikaz slikovnice "Pip i Popi: Veliki balon" bloga DJECO, LAKU NOĆ:

Naslov kojem sam dala čast biti prvom preporukom na mojem blogu jedan je od nastavaka serijala slikovnica “Pip i Popi”, autora i ilustratora Axela Schefflera. Ovaj odabir nipošto nije slučajan. 

Iako me svaka slikovnica iz ovog serijala oduševila na svoj način, danas ću pisati o Velikom balonu jer mi se čini najprigodnijom za izvlačenje pouka i metafora u ožujku 2020.

Isto tako, sin me prije nekoliko dana pitao kad će se Pip i Popi doći igrati kod njega. Shvatila sam to kao definitivnu preporuku 2,5-godišnjaka koji je svaki od ovih naslova čitao po 100 puta. Nema šanse da mu dosade!

Ukusi su različiti, ali meni su slikovnice “Pip i Popi” prekrasno ilustrirane. S obzirom na to da je ilustrator napisao i tekst, kod ovih sam naslova mirna i po pitanju “Je li autor baš ovako to zamislio dok je smišljao priču?” (Da, i takvim se pitanjima znam zamarati.)

Šarene i vesele, kakvo bi trebalo biti i svačije djetinjstvo. Dječje. 

Pip je dobio prekrasan balon. Njegov izraz lica dok gleda balon podsjeća me na moje oduševljenje kad sam u djetinjstvu dobila šareni helij balon na “derneku” sv. Duje. A zna se da se sv. Duje ne slavi svakog dana.

Iako nije uvijek tako, Popi se ovog puta istinski razveselila sreći svog prijatelja.

Nažalost, kako to u dječjoj igri često biva, balon je odletio u nepovrat.

Ne sjećam se više jesam li ga ja namjerno ispustila iz ruku jer su mi odrasli stalno ponavljali da pazim da to ne učinim, ali i moj balon sa sv. Duje sutradan je poletio visoko, visoko. Plakala sam, plakala i plakala, baš poput Pipa. Čaroliju tog balona pamtim po tome što je moj stric pošao u potragu i donio ga za nekoliko dana pomalo izdušenog od granja stabala. Detalja koji su se zbili u međuvremenu se ne sjećam.

Popi je bila praktičnija pa je Pipovu sreću vratila na bezbolniji način: zaigrali su se puhanjem mjehurića od sapunice.

Kad ti život pukne veliki balon, puštaj mjehuriće. Potrudi se i na kraju ćeš sigurno uskliknuti – hura!


Prikaz je napisala Romana Ban, autorica bloga DJECO, LAKU NOĆ, a izvorni tekst se nalazi ovdje.

Fotografija je preuzeta s bloga Djeco, laku noć.

Slikovnicu "Pip i Popi: Veliki balon" potražite ovdje.

Preporučena dob: 2-3 godine
Uvez: tvrdi, podžen spužvom
Broj stranica: 28
Ilustracije u boji

 

 

Povezane knjige:

  Tekstovi - Sve