U knjizi "Škrinjica s blagom za dječju dušu" predstavili smo vam bajke i priče koje će djetetu pomoći da pristupi svojim unutarnjim "izvorima". U psihologiji ih zovemo terapeutskim metaforama, zato što osnovna misao bajke tu nije predstavljena izravno, u moralnoj pouci, nego je skrivena u prenesenom značenju.

Osim toga, već je u samoj strukturi metafore sadržano obraćanje djetetovim unutarnjim snagama i potencijalima. Obično izdvajamo sljedeće sastavnice terapeutske metafore:

- metaforički sukob ili pojavljivanje situacije u kojoj se lik osjeća loše zbog određenog problema (drukčiji od ostalih, osjeća strah itd.);
- metaforička kriza – nastanak situacije koja je nepodnošljiva za lik i koja više ne može trajati;
potraga i pronalaženje unutarnjih resursa: lik u sebi otkriva nove mogućnosti, neophodne za rješavanje krize;
- radovanje i proslava – uspjeh i priznanje okoline.

Kao što se može vidjeti iz te strukture, lik iz terapeutske bajke ne čeka i ne moli pomoć. On u sebi pronalazi nove mogućnosti i djeluje prema njima, te neizostavno pobjeđuje.

Obično metafore odgovaraju pojedinom simptomu i težini konkretne situacije. Međutim, sustavno predstavljanje metafora, čak i onih koje možda ne odgovaraju stvarnim problemima djeteta, rezultira razvojem „mehanizma samopomoći“, odnosno sposobnosti da u svakoj situaciji potraži snagu u sebi, unutar sebe, vjeruje u uspjeh i teži ostvarivanju cilja.

Kako radimo s terapeutskim bajkama?

S bajkama se može različito raditi. Obično odrasla osoba djetetu ili skupini djece predlaže da saslušaju bajku, a zatim da nacrtaju dio koji im se osobito svidio.
Kada odrasla osoba završi čitanje, dijete najčešće nastavlja crtati. Tada mu se mogu postavljati pitanja usmjerena na osmišljavanje bajke, oblikovanje vlastitog odnosa prema ponašanju likova, itd.
 

Dr. sc. Olga Huhlaev, iz knjige "Škrinjica s blagom za dječju dušu: Igre aktivnosti i bajke za zdravo i sretno odrastanje"

© dr. sc. Olga Huhlaev "Škrinjica s blagom za dječju dušu", Planet Zoe, 2012.

Zabranjeno je svako kopiranje, citiranje i presnimavanje bez dopuštenja nakladnika Planet Zoe.

 

 

Povezane knjige:

  Tekstovi - Sve